Онлайн търговията в България бележи стабилен ръст през 2014 г., а

...
Онлайн търговията в България бележи стабилен ръст през 2014 г., а
Коментари Харесай

Проучване отчита подем на онлайн търговията у нас

Онлайн търговията в България бележи постоянен растеж през 2014 година, а упованията са тази наклонност да се резервира през 2015 година и 2016 година Българите, пазарували в интернет през отминалата година, са се нараснали с 25% спрямо 2013 година, твърди изследване на компанията СуперХостинг.БГ

Сходна наклонност се следи и в Европейския съюз, като през 2014 година 47% от потребителите с достъп до интернет в него са пазарували онлайн, а прогнозите са приходите от електронна търговия в Европа да доближат до 4.4% от Брутният вътрешен продукт към 2016 година, не престават създателите на проучването. Броят на работните места на Стария континент, обвързани непосредствено или косвено с този софтуерен отрасъл, е достигнал 2 000 000, показват те.

" Онлайн търговията освен спомага за по-лесното пускане на дребен бизнес, а и напълно трансформира метода, по който сме привикнали да възприемаме търговията на дребно. Днес имаме достъп до повече информация от когато и да било и това се отразява осезаемо на навиците ни при извършване на покупки. Възможността да търсим артикули и услуги онлайн, да съпоставяме цените от разнообразни магазини мигновено, да споделяме своя избор и да търсим в действително време отзиви и оценки на други клиенти за определения от нас артикул или търговец – всичко това изправя търговията на дребно пред може би най-значимата смяна през последните десетилетия “, разяснява Любомир Русанов, шеф на СуперХостинг.

По данни на компанията, инсталациите на платформи за електронна търговия в България през последните шест месеца са се нараснали с близо 50% в съпоставяне с предходния интервал. Над 65% от всички нейни клиенти все още употребяват за уеб страниците си подготвени CMS (Content Management System) платформи, като близо 22% от тях развиват онлайн магазини. Най-използваните платформи за електронна търговия в България са OpenCart с 6,3%, WordPress WooCommerce с 3,1% и Joomla Virtuemart с 2,87 %.

Според представители на СуперХостинг.БГ, измежду основните фактори за развиването на този вид уеб планове са доста по-ниските разходи в съпоставяне със основаването на физически магазин, доста по-голямата публика, която може да бъде достигната в интернет, както и навлизането на нови платформи, които разрешават на непрограмист да си направи онлайн магазин безусловно за един ден, с минимални средства. Такива са както системи с отворен код като WordPress и Joomla, развивани от самостоятелни общности от програмисти, по този начин и фирмени платформи за елементарно пускане на онлайн магазини, каквато е Shopiko на СуперХостинг.БГ. 

" Налагането на сходни софтуерни системи направи самото основаване на магазин елементарно от техническа позиция и сложи акцент върху предлаганите артикули, маркетинговите старания и качеството на обслужване на интернет търговците. Затова чакаме през тази и идната година броят на този вид уеб бизнеси в България да нараства стабилно ", добавя Русанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР